فهرست مطالب

فصلنامه پرستاری، مامایی و پیراپزشکی
سال نهم شماره 3 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • روناک کاکاوند، فلور خیاطان*، محسن گل پرور صفحات 212-224
    زمینه و هدف

    اختلال واژینیسموس دومین اختلال عملکرد جنسی شایع در زنان محسوب می شود. از این رو استراتژی درمانی که به شکل ویژه به درمان علایم و مشکلات روان شناختی ناشی از آن بپردازد، راه گشا خواهد بود. لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی طرحواره درمانی ویژه واژینیسم بر ترس از صمیمیت در زنان مبتلا به اختلال واژینیسموس اجرا شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش از نوع نیمه آزمایشی در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری زنان مبتلا به اختلال واژینیسموس مراجعه کننده به کلینیک مامایی و زنان بیمارستان پیامبران شهر تهران در زمستان سال 1400 بودند، که از میان آن ها 45 نفر به صورت هدفمند انتخاب و در سه گروه (هر گروه 15 نفر) گمارده شدند. پرسشنامه ترس از صمیمیت دسکاتنر و تلن (1991) برای سنجش متغیر وابسته استفاده شد. دو گروه درمانی، هر یک طی 10 جلسه 90 دقیقه ای تحت درمان قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای دریافت ننمود. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس اندازه های مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی در نرم افزار SPSS (نسخه 22) تحلیل گردید.

    یافته ها

    هر دو روش طرحوا ره درمانی ویژه واژینیسم و طرحواره درمانی متداول در مقایسه با گروه کنترل بر کاهش ترس ادراک شده از صمیمیت زنان مبتلا به اختلال واژینیسموس تاثیر داشتند (p<0/001). با توجه به مقایسه اختلاف میانگین های دو گروه مداخله با گروه کنترل، طرحوار ه درمانی ویژه واژینیسم نسبت به طرحواره درمانی متداول تاثیر بیشتری بر بهبود ترس از صمیمیت داشت (p<0/001).

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد، بسته نوین طرحواره درمانی ویژه واژینیسم می تواند از طریق شناسایی مشکلات زنان مبتلا به واژینیسم به کاهش ترس از صمیمیت آنان بپردازد.

    کلیدواژگان: طرحوا ه درمانی، اختلالات جنسی، واژینیسموس
  • معصومه ابراهیمی، ذلیخا کرم الهی، محمد زمان کامکار* صفحات 225-236
    زمینه و هدف

    سندرم روده تحریک پذیر (IBS)، یک اختلال عملکردی دستگاه گوارش است که 30-5 درصد از مردم جهان را تحت تاثیر قرار می دهد و با درد شکمی و تغییر در عادات روده مشخص می شود. نشان داده شده است که اختلالات خلقی، اضطرابی و جسمانی با درجات مختلف ناراحتی روانی در بیماران مبتلا به IBS همراه است. هدف مطالعه حاضر مقایسه فراوانی علایم روان پزشکی بیماران سندرم روده تحریک پذیر یک سال پس از تشخیص باگروه کنترل به شیوه خود ارزیابی می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی-مقطعی، تعداد 48 بیمار مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر (براساس معیار Rome IV) و 48 فرد غیرمبتلا از بین مراجعه کنندگان به کلینیک گوارش بیمارستان شهید صیاد شیرازی گرگان، با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و مطالعه وارد شدند. از شرکت کنندگان رضایت آگاهانه اخذ گردید. دادها با استفاده از چک لیست و پرسشنامه SCL-90-R جمع آوری شدند. سپس با استفاده از نرم افزارSPSS  نسخه 16 و آزمون های کای دو و من ویتنی مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.

    یافته ها

    دو گروه مورد و کنترل از لحاظ متغیرهای دموگرافیک شامل سن، جنسیت، تحصیلات، وضعیت تاهل و محل سکونت همسان بودند (05/0<p). هیچ اختلافی میان دو گروه از لحاظ نمره کل و نمره خرده مقیاس های SCL-90-R مشاهده نشد (0/05<p). هیچ کدام از متغیرهای دموگرافیک و علایم روان پزشکی به عنوان عامل خطر برای IBS شناسایی نشدند (0/05<p).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این مطالعه بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر از نظر علایم روان پزشکی با افراد غیر مبتلا مشابه هستند. همچنین متغیرهای جمعیت شناختی و علایم روان پزشکی عامل خطر برای ابتلا به سندرم روده تحریک پذیر نبودند.

    کلیدواژگان: سندرم روده تحریک پذیر، گوارش، روان پزشکی
  • نسیبه بارانی، فاطمه بهرام نژاد* صفحات 237-257
    زمینه و هدف

    دلیریوم یک پدیده ی چندعاملی است، که می تواند تحت تاثیر عوامل دموگرافیک قرار بگیرد. مطالعه حاضر با هدف تعیین رابطه مولفه های جمعیت شناسی و بالینی با بروز دلیریوم در بیماران بستری در بخش مراقبت ویژه بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی کردستان انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر در فاصله خرداد 1400 تا مرداد 1401 در استان کردستان و بر روی تعداد 118 نفر از بیماران بستری در بخش مراقبت ویژه که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند، انجام شد. ارزیابی میزان دلیریوم در فاصله ساعات 4 تا 8 بعدازظهر توسط پژوهشگر بررسی شد. بیماران به دو گروه تقسیم شدند و هر دو گروه از نظر بروز دلیریوم با ابزار CAM-(ICU)، مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها با کمک نرم افزار STATA نسخه 12، آنالیز شدند. سطح معناداری P< 0/05 از نظر آماری معنی دار در نظر گرفته شد.
    تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    اکثر بیماران شرکت کننده در مطالعه، فاقد دلیریوم بودند (78/56 درصد). ارتباط معنی داری بین وضعیت تاهل، سطح تحصیلات و علت بستری با دلیریوم مشاهده شد (p<0/05). همچنین دمای بدن، فشارخون و ضربان قلب با بروز دلیریوم ارتباط آماری معناداری داشتند ( p<0/001).

    نتیجه گیری

    به دلیل اینکه هسته اصلی پروتکل های مدیریت دلیریوم بر پایه پیشگیری و تشخیص است، بنابراین، ارزیابی و تدوین تاریخچه دقیقی از وضعیت بیماران در قالب مولفه های جمعیت شناختی می تواند در پیشگیری و مدیریت دلیریوم نقش قابل توجهی داشته باشد.

    کلیدواژگان: دلیریوم، مولفه های جمعیت شناختی، بخش مراقبت های ویژه
  • فاطمه نوریان چالی، لیلا کاشانی* صفحات 253-263
    زمینه و هدف

    مراقبین بیماران سرطانی در پذیرش و روند درمان نقش بسزای دارند. گاهی اوقات مراقبین دچار مشکلات روحی و جسمی می شوند که می تواند بر روند درمان و بهبود بیماران سرطانی تاثیر منفی داشته باشد. هدف این مطالعه بررسی فراوانی افسردگی در مراقبین بیماران مبتلا به سرطان پستان تحت شیمی درمانی مراجعه کننده به بیمارستان 5 آذر در سال 1400 می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی، مراقبین بیماران مبتلا به سرطان پستان تحت شیمی درمانی مراجعه کننده به کلینیک و بخش آنکولوژی بیمارستان 5 آذر گرگان در سال 1400 بررسی شد. تعداد 127 نفر مراقب بر اساس معیارهای ورود به مطالعه، به صورت در دسترس انتخاب شدند. پس از اخذ رضایت نامه کتبی از مراقبین، پرسشنامه افسردگی بک2 (BDI-II) و چک لیست اطلاعات دموگرافیک تکمیل گردید. داده ها با نرم افزار آماری SPSS-23 و آزمون های فراوانی (تعداد- درصد)، کای اسکور و آزمون دقیق فیشر سنجیده شد. سطح معناداری 05/0 بود.

    یافته ها

    61/4% مراقبین زن و 56/7% آنان سن بالای 35 سال (میان سال) داشتند. 69/3% متاهل و 81/1% افراد فارس، 56/7% دارای تحصیلات دانشگاهی بودند. 61/5% مادر، 52/8% فرزند و 30/7% همسر بیمار بودند. از46/5% مراقب مبتلا به 9/4% دارای افسردگی خفیف25/2% متوسط  و 11/8% افسردگی شدید داشتند. میان افسردگی و سن، جنسیت، سطح تحصیلات ارتباط معناداری دیده نشد.

    نتیجه گیری

    میزان افسردگی در بین افراد مورد مطالعه قابل توجه بود اما میزان افسردگی مراقبین بیماران، با جنسیت، سن، تحصیلات و قومیت آن ها ارتباط معناداری نداشت.

    کلیدواژگان: افسردگی، سرطان، مراقبین
  • مریم مدرس، فرحناز عزیزی* صفحات 264-277
    زمینه و هدف

    برای حفظ و ارتقای سلامت روان و کیفیت خواب در دوره پس از زایمان، توانمندسازی مادران با الگوی متناسب ضرورت دارد. مطالعه حاضر باهدف تعیین و مقایسه تاثیر اجرای برنامه ی توانمندسازی خانواده محور و فردمحور بر کیفیت خواب و سلامت روان زنان نخست زا در دوره ی پس از زایمان انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده بود که درفاصله اواخر سال 98 تا خرداد 99 انجام شد. پس از نمونه گیری به روش در دسترس 86 آزمودنی به صورت تصادفی ساده به دو گروه خانواده محور و فرد محور تخصیص یافتند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه عوامل فردی-محیطی موثر بر خستگی و خواب، پرسشنامه کیفیت خواب پترزبورگ و پرسشنامه سلامت عمومی کلدبرگ بود. درگروه خانواده محوربرنامه توانمندسازی بر اساس مراحل چهارگانه این الگو شامل تهدید درک شده، ارتقا خود کارآمدی، خودباوری و ارزشیابی اجزاء سطح کیفیت زندگی برای مادران نخست زا در دوره پس از زایمان، به همراه شیرخوار و همسرشان اجرا شد و در گروه فردمحور به تنهایی روی این مادران اجرا شد. در3 مرحله قبل، بلافاصله و یک ماه پس از مداخله پرسشنامه های کیفیت خواب و سلامت روان توسط واحدهای پژوهش تکمیل گردید. در نهایت داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-21 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد نمره کیفیت خواب و امتیاز سلامت روان زنان نخست زا پس از زایمان در دو گروه توانمندسازی خانواده محور و فردمحور قبل و بلافاصله بعد از مداخله تفاوت معنادار آماری نداشتند (P>0/05) ولی یک ماه بعد از مداخله در گروه خانواده محور هر دو متغیر پژوهش به طور معناداری بهبود پیدا کرده بود (P<0/05).

    نتیجه گیری

    توانمندسازی زنان نخست زا پس از زایمان با الگوهای خانواده محور و فردمحور به بهبود کیفیت خواب و سلامت روان زنان منجر می شود و توانمندسازی با حمایت خانواده نقش موثرتری دارد. لذا باید اجرای برنامه های توانمندسازی به همراه همسر و افراد کلیدی خانواده از دوران بارداری شروع و در مراقبت های بعد از زایمان ادامه داده شود.

    کلیدواژگان: زنان نخست زا، توانمندسازی، کیفیت خواب، سلامت روان
  • انورسادات نایبی نیا* صفحات 278-291
    زمینه و هدف

    خشونت علیه زنان به زنجیره ای از مسایل بهداشتی مرتبط است و  بر رفتارهای بهداشتی و توانایی زنان برای جستجوی هر نوع مراقبت بهداشتی تاثیر می گذارد. هدف از انجام مطالعه ی حاضر تعیین ارتباط بین خشونت خانگی با رفتارهای ارتقادهنده سلامت در زنان می باشد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه ی مقطعی بر روی 380 زن خشونت دیده ی مراجعه کننده به مراکز بهداشتی شهر کرج در سال 1400 با روش نمونه گیری خوشه ای انجام شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه های استاندارد و بومی سازی شده ی خشونت خانگی سازمان بهداشت جهانی و رفتارهای ارتقا دهنده ی سلامت جمع آوری شد و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون همبستگی اسپیرمن نشان داد که نمره ی کل  رفتارهای ارتقادهنده ی سلامت ارتباط منفی و معنی داری با نمره ی کل خشونت خانگی (0/16=r) و نمره خشونت روانی (0/16=r) و خشونت جنسی (0/13=r) دارد. نتایج رگرسیون نشان داد که ابعاد مختلف خشونت خانگی با هم می توانند حدود 2 درصد از نمره ی کل رفتارهای ارتقادهنده ی سلامت را پیش بینی کنند (0/019= R2adj، 0/17- R).

    نتیجه گیری

    خشونت می تواند بر رفتارهای بهداشتی زنان موثر باشد و پیشگیری از خشونت می تواند گام مهمی در توسعه ی سلامت زنان و بالطبع  سلامت کل جامعه باشد.

    کلیدواژگان: زنان، خشونت خانگی، رفتارهای ارتقا دهنده ی سلامت
  • فرزانه السادات رضوی* صفحات 292-307
    زمینه و هدف

    دوره نوجوانی دوره شکل گیری ساختار شخصیت است و همه ویژگی های اصلی شخصیت، تمایلات شغلی و ارزش های کاری در این دوره شکل می گیرد. لذا این پژوهش با هدف، بررسی تاثیر واقعیت درمانی بر پرخاشگری، انعطاف پذیری روان شناختی و خودکارآمدی تصمیم گیری شغلی دختران نوجوان انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش شامل کلیه نوجوانان دختر شهر یزد بودند که در سال تحصیلی 1401-1402 در مقطع دوم متوسطه مشغول به تحصیل بودند و از این تعداد، 2 گروه 16 نفری به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه مداخله و گروه کنترل تقسیم شدند و به پرسشنامه پرخاشگری باس و پری (1978)، پرسشنامه انعطاف پذیری روان شناختی توسط هیز (2000) و پرسشنامه خودکارامدی تصمیم گیری شغلی بتز و تایلور (1983) در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون پاسخ دادند. آزمودنی های گروه آزمایش تحت واقعیت درمانی صورت گروهی، به مدت 2 ماه هفته ای 1 جلسه 60 دقیقه ای قرار گرفتند، اما در این مدت به گروه کنترل هیچ آموزشی داده نشد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره و تک متغیره و سطح معنی داری 0/05< p و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 23 مورد تحلیل آماری قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج بررسی نشان داد؛ در متغیر پرخاشگری بین معنی داری رویکرد واقعیت درمانی و گروه کنترل تفاوت معناداری وجود دارد (0/003 > p) ولی در متغیر انعطاف پذیری روان شناختی هیچ اختلاف معنی داری بین میانگین گروه کنترل و مداخله واقعیت درمانی دیده نشد و بین رویکرد واقعیت درمانی و گروه کنترل در متغیر خودکارآمدی شغلی تفاوت معناداری وجود داشت (0/01 > p).

    نتیجه گیری

    بنابراین، واقعیت درمانی با توجه به ماهیت آموزش مهارت ها بر پرخاشگری و خودکارآمدی تصمیم گیری شغلی دختران نوجوان موثر بوده است و می توان از نتایج این پژوهش برای بهبود پرخاشگری در نوجوانان دچار بحران هویت استفاده کرد.

    کلیدواژگان: واقعیت درمانی، پرخاشگری، انعطاف پذیری شناختی، خودکارآمدی، نوجوان
  • عفت صادقیان، فرشید شمسایی، لیلی تاپاک، یوسف یزداندوست* صفحات 308-320
    زمینه و هدف

    از مهم ترین ابعاد عملکرد پرستاران میزان پایبندی آنها به اصول اخلاق حرفه ای است که می تواند متاثر از سلامت معنوی پرستاران باشد. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط اخلاق حرفه ای با سلامت معنوی پرستاران ایرانی انجام گردید.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه همبستگی 250 نفر از پرستاران شاغل در مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی همدان در سال 1397 به صورت تصادفی مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار گرداوری داده ها شامل پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه سنجش عملکرد پرستاران براساس آیین اخلاق حرفه ای و پرسشنامه سلامت معنوی پولوتزین و الیسون بود. داده ها با کمک نرم افزار SPSS-22 و آزمون های آماری میانگین و ضریب همبستگی پیرسون تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین نمره سلامت معنوی (10/28±69/69) و میانگین نمره اخلاق حرفه ای (19/47±180/89) به دست آمد. نتایج نشان داد که بین میانگین نمره سلامت معنوی و اخلاق حرفه ای ارتباط معنی دار وجود داشت ( p<0/001, r= 0/478). همچنین بین ابعاد سلامت مذهبی و سلامت وجودی با اخلاق حرفه ای به ترتیب r= 0/398 و r=0/320 ارتباط معنی داری وجود داشت (p<0/001).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر ارتباط معنی دار و مستقیمی بین سلامت معنوی و اخلاق حرفه ای نشان داد؛ بدین معنی که با افزایش سلامت معنوی اخلاق حرفه ای افزایش می یابد. لذا پیشنهاد می شود که با آموزش سلامت معنوی به بهبود اخلاق حرفه ای کمک کرد.

    کلیدواژگان: سلامت معنوی، اخلاق حرفه ای، پرستاران
|
  • Ronak Kakavand, Felor Khayatan*, Mohsen Golparvar Pages 212-224
    Background & Aim

    Vaginismus disorder is the second most common sexual dysfunction in women. Therefore, a therapeutic strategy that specifically deals with the symptoms and psychological problems caused by it will be the way forward. Therefore, the present study was performed with the aim of the effectiveness of vaginismus-specific schema therapy on the fear of intimacy in women with vaginismus disorder.

    Materials & Methods

    This research was a semi-experimental study with a pretest, posttest and follow-up design with a control group. In the winter of the year 2022, a statistical society of women with vaginismus symptoms referred to the midwifery clinic and women's hospital of Piambaran in Tehran. Among them, 45 individuals were purposefully selected and divided into three groups, each consisting of 15 participants. Descutner & Thelen (1991) fear of intimacy questionnaire was used to measure the dependent variable. Two experiment groups were treated in 10 sessions of 90 minutes each, and the control group did not receive any intervention. The data were analysed using variance analysis of repeated measures and Bonferroni's post-hoc test in SPSS software-22.

    Results

    Both vaginismus-specific schema therapy and common schema therapy affected reducing the perceived fear of intimacy in women with vaginismus disorder compared to the control group (p<0.001). According to the comparison of the difference between the averages of the two intervention groups and the control group, the vaginismus-specific schema therapy had a greater effect on the improvement of the fear of intimacy than the common schema therapy (p<0.001).

    Conclusion

    The results of the research showed that the new schema therapy package for vaginismus can reduce the fear of intimacy among women with vaginismus by identifying their problems.

    Keywords: Schema therapy, sexual dysfunction, vaginismus
  • Masoume Ebrahimi, Zolaykha Karamelahi, Mohammad Zaman Kamkar* Pages 225-236
    Background & Aim

    Irritable bowel syndrome (IBS) is a functional disorder of the gastrointestinal tract that affects 5-30% of the world's population and is characterized by abdominal pain and changes in bowel habits. It has been shown that mood; anxiety and physical disorders are associated with different degrees of psychological distress in patients with IBS. The purpose of the present study is to compare the frequency of psychiatric symptoms of irritable bowel syndrome patients one year after diagnosis with the control group using self-assessment method.

    Materials & methods

    In this descriptive-cross-sectional study, the number of 48 patients with irritable bowel syndrome (according to the Rome IV criteria) and 48 non-sufferers among those who referred to the gastroenterology clinic of Shahid Sayad Shirazi Hospital in Gorgan, with the available sampling method Selection and study were entered. Informed consent was obtained from the participants. Data were collected using checklist and SCL-90-R questionnaire. Then, using SPSS version 16 software and chi-square and Mann-Whitney tests, they were analyzed statistically.

    Results

    The two groups of case and control were similar in terms of demographic variables, including age, gender, education, marital status, and place of residence (p<0.05). There was no difference between the two groups in terms of the total score and the score of the subscales of SCL-90-R (p<0.05). None of the demographic variables and psychiatric symptoms were identified as risk factors for IBS (p<0.05).

    Conclusion

    Based on the results of this study, patients with irritable bowel syndrome are similar to non-affected people in terms of psychiatric symptoms. Also, demographic variables and psychiatric symptoms are risk factors for they did not suffer from irritable bowel syndrome.

    Keywords: irritable bowel syndrome, digestion, psychiatry
  • Nasiebeh Barani, Fatemeh Bahramnezhad* Pages 237-257
    Background & Aim

    Delirium is a multifactorial phenomenon that can be influenced by demographic factors. The present study was conducted with the aim of determining the relationship between demographic and clinical components with the occurrence of delirium in patients hospitalized in the intensive care unit of hospitals affiliated to Kurdistan University of Medical Sciences.

    Material & Methods

    The present study was conducted between June 2021 and August 2022 in Kurdistan province and on the number of 118 patients hospitalized in the intensive care unit who were selected by available sampling method. The evaluation of delirium between the hours of 4 and 8 in the afternoon was checked by the researcher. The patients were divided into two groups and both groups were evaluated for delirium with the CAM (ICU) tool. The data were analyzed with the help of STATA version 12 software. A significance level of P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    Most of the patients participating in the study did not have delirium (56.78%). A significant relationship was observed between marital status, education level and the reason for hospitalization with delirium (p<0.05). Also, body temperature, blood pressure and heart rate had a statistically significant relationship with the occurrence of delirium (p<0.001).

    Conclusion

    Because the core of delirium management protocols is based on prevention and diagnosis, evaluation and compilation of the accurate history of patients in the form of demographic components can play a significant role in the prevention and management of delirium.

    Keywords: Delirium, Demographic components, Intensive care unit
  • Fateme Nourian Ghali, Leila Kashani* Pages 253-263
    Background & Aim

    Caregivers of cancer patients play an important role in the admission and treatment process. Sometimes caregivers suffer from mental and physical problems that can have a negative impact on the treatment and recovery process of cancer patients. The aim of this study is to investigate the rate of major depression in caregivers of breast cancer patients undergoing chemotherapy referred to 5 Azar Hospital in 2021.

    Materials & Methods

    In this cross-sectional study, caregivers of breast cancer patients undergoing chemotherapy referred to the clinic and oncology department of 5 Azar Hospital in Gorgan in 2021 were examined. A number of 127 caregivers were selected based on the inclusion criteria. after obtaining a written consent form from the caregivers, the Beck depression questionnaire (BDI-II) and the demographic information checklist were completed. Data were measured with SPSS23 statistical software and frequency tests (number-percentage), chi-score and Fisher's exact test. The significance level was 0.05.

    Results

    61.4% of caregivers were female and 56.7% of them were over 35 years old (middle age). 69.3% were married, 81.1% were from Fars, and 56.7% had university education. 16.5% mothers, 52.8% children and 30.7% husbands were sick. Out of 46.5% caregivers, 9.4% had mild depression, 25.2% had moderate depression, and 11.8% had severe depression. There was no significant relationship between depression and age, gender, and education level.

    Conclusion

    The level of depression among the studied subjects was significant, but the level of depression of the patients' caregivers had no significant relationship with their gender, age, education and ethnicity.

    Keywords: depression, cancer, caregivers
  • Maryam Modares, Farahnaz Azizi* Pages 264-277
    Background & Aim

    The postpartum period is accompanied by rapid physiological changes that expose mothers to sleep pattern disturbances and threaten the health of mothers and their infants. In order to maintain and improve mental health and sleep quality in this era, it is necessary to empower mothers with a suitable model. Therefore, the present study was conducted to investigate and compare the effects of family-centered and individual-centered empowerment programs on the sleep quality and mental health of primiparous women in the postpartum period.

    Materials & Methods

    This randomized clinical trial study was conducted on two groups, from late 2019 to June 2020. After sampling using the convenience method, 86 women were randomly assigned to either the family-centered or individual-centered group. The research tools included a demographic information questionnaire, a questionnaire on personal and environmental factors affecting fatigue and sleep, the Pittsburgh Sleep Quality Index, and the General Health Questionnaire. In the family-centered group, the empowerment program was implemented based on the four-stage model of perceived threat, self-efficacy enhancement, self-esteem, and assessment of quality of life components for primiparous mothers in the postpartum period, along with their spouse and infant. However, in the individual-centered group, the mothers were the only ones undergoing the intervention. In the three stages prior to the intervention and one month after the intervention, sleep quality and mental health questionnaires were completed by the research units. Finally, the data were analyzed using descriptive and analytical statistical tests, including the Mann-Whitney, Friedman, Wilcoxon, and Smirnov-Kolmogorov tests, using SPSS-21 software due to the non-normal distribution of the data.

    Results

    The results of the study showed that the sleep quality score and mental health score of primiparous women after delivery in the two family-centered and individual-centered empowerment groups did not show any significant statistical differences before and immediately after the intervention(P>0.05). However, one month after the intervention, in the family-centered group, both research variables had significantly improved (P<0.05).

    Conclusion

    Postpartum empowerment of primparous women using family-centered and individual-centered patterns lead to improvements in their sleep quality and mental health. Empowerment with family support plays a more effective role. Therefore, empowerment programs should be implemented with the support of spouses and key family members during pregnancy and continued in postpartum care

    Keywords: Primiparous women, empowerment, sleep quality, mental health
  • Anvarsadat Nayebinia* Pages 278-291
    Background & Aim

    Violence against women is related to a chain of health issues and affects women's health behaviors and ability to seek any type of health care. The purpose of this study is to determine the relationship between domestic violence and health-promoting behaviors in women.

    Materials & Methods

    This cross-sectional study was conducted on 380 abused women who referred to Karaj health centers in 2020 with cluster sampling method. Data were collected using the standardized and localized questionnaires of the World Health Organization on domestic violence and health-promoting behaviors, and data analysis was performed using SPSS version 24 software.

    Results

    The results of the Spearman correlation test showed that the total score of health-promoting behaviors has a negative and significant relationship with the total score of domestic violence (r=0.16), mental violence (r=0.16), and sexual violence (r=0.13). The regression results showed that different dimensions of domestic violence together can predict 2% of the total score of health promoting behaviors (R=0.17, R2adj=0.02).

    Conclusion

    violence can affect women's health behaviors and prevention of violence can be an important step in the development of women's health and of course the health of the whole society.

    Keywords: women, domestic violence, Health-Promoting Behaviors
  • Farzaneh Al-Sadat Razavi* Pages 292-307
    Background & Aim

    Adolescence is the period of formation of personality structure and all the main characteristics of personality, career tendencies and work values are formed in this period. Therefore, this research was conducted with the aim of investigating the effect of reality therapy on aggression, psychological flexibility and self-efficacy of career decision-making in adolescent girls.

    Materials & methods

    The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The research population included all adolescent girls in Yazd city who were studying in the second secondary level in the academic year of 1401-1402, and from these, 2 groups of 16 people were selected by cluster sampling and randomly divided into two intervention groups and a control group. and responded to Bass and Perry aggression questionnaire (1978), psychological flexibility questionnaire by Hayes (2000) and Betz and Taylor self-efficacy questionnaire (1983) in two stages of pre-test and post-test. The subjects of the experimental group underwent group face reality therapy for 1 session of 60 minutes per week for 2 months, but no training was given to the control group during this period. The data were statistically analyzed using multivariate and univariate analysis of covariance with a significance level of p<0.05 and using SPSS version 23 software.

    Results

    The survey results showed; In the variable of aggression, there is a significant difference between the significance of the reality therapy approach and the control group (p < 0.003), but in the variable of psychological flexibility, no significant difference was seen between the mean of the control group and reality therapy intervention, and between the reality therapy approach and the control group in the variable of job self-efficacy. There was a significant difference (p < 0.01).

    Conclusion

    Therefore, according to the nature of skills training, reality therapy has been effective on aggression and career decision-making self-efficacy of adolescent girls, and the results of this research can be used to improve aggression in adolescents with identity crisis.

    Keywords: Reality Therapy, Aggression, Cognitive Flexibility, Self-efficacy, Adolescent
  • Efat Sadeghian, Farshid Shamsaei, Leili Tapak, Yousef Yazdandoust* Pages 308-320
    Background & Aim

    One of the most important aspects of nurses' performance is their adherence to the principles of professional ethics, which can affect the spiritual health of nurses. This study was conducted with the aim of determining the relationship between professional ethics and spiritual health of Iranian nurses.

    Materials & methods

    This correlational study was carried out on 250 nurses working in medical and educational centers affiliated to Hamadan University of Medical Sciences, Hamadan, Iran, in 2018 using stratifies random sampling technique. Data collection tools were a demographic form, a performance measurement scale based on nursing professional ethics, and Paloutzian and Ellison’s Spiritual Well-being Scale. The validity and reliability of the questionnaires were confirmed. Descriptive statistics including mean, standard deviation, relative frequency, Pearson correlation coefficient and structural equation modeling (SEM) technique were used to analyze the data.

    Results

    The results showed that the mean age of the participants was 23.2±7.8 years.The mean scores of spiritual wellbeing and professional ethics were measured as 69.69±10.28 and 180.89±19.47, respectively. The findings of the present study indicated a significant relationship between the mean scores of spiritual wellbeing and professional ethics (r=0.478; P<0.001). Moreover, professional ethics showed a significant correlation with the dimensions of spiritual wellbeing (r=0.398) and existential health (r=0.302; P<0.001).

    Conclusions

    According to the results of this study, there was a statistically direct relationship between spiritual well-being and professional ethics. On this basis, it is necessary to pay attention to these variables in the community of nurses.

    Keywords: Spirituality, Ethics, Professional, Nurses